"ce ma mai râd !!! "

Posted by Autor George Pletea On 3.6.09

Am facut un efort intelectual printr-o mishcare scurta din "poanier" si am trecut pe tastatura Ro pt a nu se intelege ca ma "barbieresc"
Azi (3 iunie 2009) am vazut ca Pipiku' a mai schimbat putin prin site shi a facut o investitie. A adus un TeVeu sa ne vedem in poze. Frumos. Si cum tremura imaginea, mi-am amintit cum "emiteam" noi prin '91 ...

Toate emisiunile se faceau inregistrate (atunci, la inceput, anii '91). Inregistram inainte cu o zi, si filmarea, pe caseta VHS se ducea la "emisie" adica la posta, acolo in centru, langa MM.
Am avut o multime de amintiri acolo. Imi amintesc ca emisiunile erau duminica dimineata, de la 10 parca. Ziua de duminica, venea intotdeauna parca sa ne faca in ciuda dupa seara de sambata, cand 110% din "personalul" Cinemar-ului avea de mers la nunti (filmat, cantat, imbatat). Motiv pentru care ora 10 era mult prea matinala pentru oricare dintre noi. Mirosea in acea camera de maxim 2 x 3 m, a mancare de la nunta (de la sarmale pana la ciorba si prajituri - glumesc - mai era si carnatz). Inca in acea perioada 50% din telespectatori ne urmareau pe televizoare alb/negru iar noi transmiteam semnalul de pe un video J35 (o scula buna pentru vremurile acelea, dar totusi una de casa, nicidecum de broadcast). Primeam la un moment dat telefoane de la telespectatori ca "le fuge imaginea in partea de sus a ecranului". Flutura adica, pricepeti? Atunci am aflat ca avem nevoie de TBC (Time Base Corector - o scula care asigura adaptarea nivelului la o sursa de semnal video, care sincronizeaza parametrii video pentru mai multe echipamente si care in acelasi timp corecteaza defectele dintr-un semnal video, de exemplu, inlocuieste un semnal syncro slab, cu altul cu o mai mare stabilitate - am fost prea tehnic ? sorry)
Am aflat ce ne trebuie, incercam sa gasim undeva, dar pana atunci situatia trebuia remediata, sa "poate sa ne vede shi ochiul telespectatorului"
Nu mai stiu exact cine a venit cu ideea de a incerca sa tinem banda video tensionata intr-un anumit fel, si astfel iata-ne la fiecare emisie cu video-ul fara capac si cu o surubelnitza care "tinea situatia supt syncro".
Dintr-o data, a venit cineva cu ideea : " punem o camera video, filmam ecranul televizorului si transmitem semnalul sin camera. Astfel vom avea un semnal constant, si nu va mai "flutura" sus.
Zis si facut . Iata-ne in emisie cu un adevarat arsenal : camera, trepied de camera, televizor Philips, diagonala 82 cm , si iata-ne in emisie. Frumos, curat, elegant.
Toata emisia a mers ca pe roate, eram fericiti ca am mai rezolvat una din problemele tehnice.
Dar, la un moment dat , stupoare!!!
Un telefon il felicita pe Liviu Petre: Te-am vazut la televizor!!!! Asa i se spunea la telefon. Doar ca el nu a fost in nici un material in acea zi. Deci ... stupoare ... De unde a aparut Liviu la TeVeu ?!
Brainstorming : de unde si pana unde Liviu la TeVeu ? Si ne-am lamurit. Imaginea lui Liviu din camera de emisie, se reflecta in ecranul televizorului , ecran filmat de camera de luat vederi.
Vedeti ce simpla e televiziunea?
Orice vede o camera video, vede si telespectatorul...
Yo "m-am râs" !!! Voi ?!

2 comments

  1. ClaSteLi Said,

    Am ras cu lacrimi la faza asta..Banuiesc ca Liviu Petre a fost tare mandru de atatea telefoane! Nu prea avea el sansa sa se faca vazut sau auzit!

    Posted on 4 iunie 2009 la 14:20

     
  2. Asta i-a dat curaj sa inceapa sa faca materiale ...
    Am sa povestesc cu alta ocazie faza
    "DOAMNA VETA BIRISH ..."
    Ramaneti conectati in rememberul de amintire...

    Posted on 4 iunie 2009 la 14:34